Lágerek, barnák, búzák és társaik. A klasszikus sörözők ritkán merészkednek ezen alapok mezsgyéjén kívül, sőt, az igazi márkahű fogyasztók egy-egy nagyipari főzde termékein kívül ritkán próbálnak ki újabb tételeket. A MONYO-nál fennállásunk óta azon dolgozunk, hogy változtassunk az emberek és egyúttal a nagyüzem sörről való gondolkodásán, ezért ezekbe az alapműfajokba belemászva, illetve őket kiegészítve készítünk nektek nap, mint nap újabb és újabb komlózott és malátázott finomságokat. Vannak viszont az azon kevesek, akik a különfajta IPA-kon és ale-eken túl is szeretnek belekóstolni a sörök világába, mi pedig kutya kötelességünknek érezzük, hogy az ő kísérletezési vágyaikat is maradéktalanul kiszolgáljuk. Így esett, hogy egészen elképesztő sörök is bugyogtak a tartályainkban az üzemünk falai között.

MONYO X RothBeer - Blue Oyster

A 2016-os év talán az újhullámos sörforradalom legpezsgőbb időszakát hozta el az ‘árpalé’ rajongók számára. Egyik főzde a másikat követve kezdett kibújni a föld alól, ami a kínálat netovábbját tárta a még réteg közönségnek mondható fogyasztók elé, mi pedig már túl voltunk az alapszortimentünk csiszolgatásán, így erőnkből épp kitelt, hogy feldobjuk  kínálatunkat valami igazán különlegessel. Ekkor dugtuk össze fejünket Róth Zolival, és kezdtük el közösen pásztázni a glóbuszt, melynek eredményeképp mindannyiunk tekintete a dél-francia partokra meredt. Izzítottuk is riviérai forródrótunkat, ahonnan még aznap este megindult egy szállítmány a Budapestre nem kevesebb, mint 50 kg osztrigával megpakolva. Amint a rakomány megérkezett a boszorkánykonyhába, Anti és Zoli habozás nélkül vetette bele a több száz kagyló tartalmát a fortyogó üstbe, megalkotva Magyarország első és máig egyetlen állatos sörét. 4 hét tűkön ülés és susmorgás után mindketten sós verejtékkel a homlokukon dugták a főzet első kicsorduló cseppjei fölé fejüket, ahol azonnal megcsapta őket egy ugyancsak sós folyadék illata: a tenger aromáit és hangjait magába zárva örvénylett a pohárba a Blue Oyster névre keresztelt stout, mely egyedülálló módon repítette fogyasztóit a bárok pultjaitól az azúrkék tengerek homokos partjaira.

 

Watery Spirit - 6th Anniversary Barely Wine

Mostanra mondhati szokásunká vált, hogy minden évben a MONYO születésnapjának közeledtével mi lepünk meg titeket egy különlegesebb tétellel. Mindig minden évfrodulós sört próbálunk valami izgalmas csavarral még egyedülállóbbá tenni, ám ezek közül is a 6. születésnapunkra készült sörünket emelnénk ki. A 2020-as év csak úgy, mint az ipar sok másik szereplőjének, a COVID-19 járványnak köszönhetően számunkra is elég nehéz időket hozott, ám a rengeteg nagyszerű fogyasztónknak köszönhetően sikerült kilábalnunk belőle. Ennek jelképéül szerettünk volna készíteni egy tűzben edzett, igazán kemény vonalas sört, melynek alapját a One-Handed Stuntman nevű árpaborunk alkotta. A sokszori kifagyasztást követően a több mint 100 liternyi alap sörből végül 75 palacknyira redukálódott a végtermék, cserébe viszont bivalyerősre sikerült: 22%-os alkohol tartalmával hivatalosan is a Watery Spirit máig az ország legizmosabb söre.

MONYO X Browar Kingpin - King Kapia

2017-ben még igencsak gyerekcipőben jártak a magyar sörfőzdék külföldi kisüzemi kollaborációi, nekünk viszont ebben az évben már másodjára volt szerencsénk együtt ügyködni a lengyel Browar Kingpinnel. Miközben a lengyel-magyar két jó barát együtt itta borát sörét, a nyelvi különbségeken átívelve azon tanakodtunk, melyik szezonális gyümölccsel toljuk tele tartályainkat. Az ötletelésben megéhezvén egy hatalmas kondér paprikás fölött tanakodtunk tovább, amikor is jött az ihlet: felejtsük el a szokásos gyümölcscukros tételeket, és dobjunk valami karcosabbat a piacra, mondjuk paprikából. Be is szereztünk néhány mázsa vörösen izzó kápia paprikát, melyet egy szintén beizzított smokerben megsütöttünk. A paprikákat még melegében leőröltük, majd egyenesen lengyel cimboráink tartályaiba dobtuk egy ízekben gazdag stout mellé. A végén egy kis só, bors és koriander, csak úgy, mintha a konyhában lennénk, az eredmény pedig ugyanolyan jól esett, mintha édesanyánk főztjét kóstolgatnánk.

 

Hungarian Terroir: Martonvásár - Barrel Aged Peach Wild Ale

Hungarian Terroir sorozatunk koncepciója a kezdetektől fogva az, hogy az ország különböző borvidékeinek pincéivel karöltve készítsünk valami különlegeset a mi söreink és az ő szőlőfürtjeik összehangolásával. Van azonban egy másfajta birtok, melyen nem terem szőlő, mégsem tudtunk szó nélkül elmenni mellette. A martonvásári Pillár biokert a szőlőtőkék helyett zamatos barackjairól, és egyszemélyes gazdájáról, Annáról híres. A fantasztikus ízű gyümölcsök mellett egy remek csapatépítőt is élvezhettünk ennek a sörnek a készítése közben, hiszen közösen ültünk neki a több mázsányi barack kimagozásának és lepréselésének. A lédús barackokból boros hordókban megágyaztunk, majd egy spontán erjedésű sörrel (wild ale) összezárva két teljes évre lezártunk. A hiedelemtől eltérően az eredmény nem egy már-már lekvárosan édes, hanem a fermentáció miatt egy brutálisan savanya sör lett, mely máig a Hungarian Terroir család egyik legexkluzívabb tagját képezi. Szívesen rákóstolnál a Peach Wild Ale Terroirunkra? Dobd be a kosaradba a MONYO webshopon, és másnap már a küszöbön lesz!

 

MONYO X La Pirata - Afterparty

Ugyancsak nem az első alkalom volt a 2018-as együttműködésünk a barcelonai La Pirata főzdével, mely során egy különleges saison sört alkottunk. A katalán srácokkal nálunk eltöltött néhány napjuk alatt több demot is készítettünk a leendő sör elkészítésére, végül egy igazi ubisalis recept lett a nyertes. Az amúgy is savanykás uborkás sör jól hozza a saison-os jegyeket, ám mi megtoldottuk még némi kaffir lime levéllel, ami végképp megadta az ital ultra frissítő karakterét. A vastag beltartalom mellett az ízek kavalkádját is fellelhette a kóstoló az Afterparty-ban: a korty elején egészen édeskésnek ígérkezett a tétel, majd hirtelen átvette az uralmat a savanykás ízvilág, amit végül egy kesernyés utóíz kísért.

Te kóstoltad a fenti söreink valamelyikét? Netán mindbe sikerült belenyalnod egy kicsit, vagy esetleg egy kicsit többet? Neked melyik volt a legszédítőbb élményed egy sör kóstolása során? Mi a MONYO-nál a jövőben is azon leszünk, hogy sok másik különleges élményben részesítsünk téged, nem csak kizárólag a sörözés terén. Ha szeretnéd legújabb üdvöskénket, a hasonlóan különleges Passion Punk-ot megkóstolni, látogasd meg valamelyik MONYO pubunkat, vagy nézz szét az eseményben, és látogasd meg valamelyik partner bárunkat!