Megjelent nemzetközi kollab sorozatunk legújabb tagja a Dancing Industry. A svájci Bierlab-os srácokkal közösen alkottunk egy Imperial Gose-t, amibe rengeteg fekete ribizlit, meggyet és egy csipetnyi mentát, kakukkfüvet és alpesi sót tettünk.

MONYO X Bierlab - Dancing Industry

De mi is az a gose? Egy kis sörtöri Németh Anti, sörfőzőmesterünk és alapítónk tollából:

A sör gyökerei a Németország területén fekvő Goslar városába vezetnek, ami pedig a települést átszelő Gose folyóról kapta a nevét (nyilván a sör is). Itt el is érkeztünk egy fontos pontra, ugyanis ezen a területen hagyományosan sok volt a kősóbánya, vagyis a föld alatt nagy sókészletek voltak, ami pedig az esővízzel könnyen beleoldódott a talajon keresztül a víztároló rétegekbe, ahonnan kinyerték a sörfőzéshez is használt vizet. Íme, egy újabb példa, hogy a helyi vizek mekkora mértékben tudnak befolyásolni egy sörtípust (ugye anno sehol sem tudták kezelni a vizeket).

MONYO X Bierlab - Dancing Industry

A típus következő érdekessége, hogy savanyú, de nem úgy, mint egy sima búzasör, hogy savanykás, hanem konkrétan fanyarul, citromosan. Ennek oka pedig nyilvánvalóan az ősi erjesztési technológiában keresendő, a spontán erjedésben (mint a belga lambic-ok tejsavas erjedése). Következő érdekesség a koriander, mint fűszer használata. A típus, olyan régi gyökerekre vezethető vissza, hogy akkoriban még nem is ismerték a komlót, mint a sör fűszerét, ezért más ismert növényekkel ízesítették. Az irodalomban fellelhető adatok alapján pedig már több mint 1000 évre tekint vissza a története. Szerencsénkre az 1800-as években olyan népszerű volt a környéken ez a sörtípus, hogy a közeli Lipcse (Leipzig) is „felkapta” és több sörfőzde is készítette helyben. A helyi népszerűsége miatt túlélte a II. Világháborúban lebombázott sörfőzdéket és a Kelet-Német, a sör iránt nem túl fogékony, szovjet befolyást is.

MONYO X Bierlab - Dancing Industry

A leírtak alapján könnyen észrevehető, hogy mekkora kakukktojás is a Gose a német sörök között. Egyáltalán nem felel meg a Német Tisztasági Törvénynek (Reinheitsgebot), mégis megtűrték és mivel Bajorországon kívül készítették, mentességet kapott a törvény alól, mint történelmi sörtípus, amit évszázadok óta főznek.

Reméljük tudtunk újat mondani, ha pedig kíváncsivá tettünk a sörrel kapcsolatban, akkor ITT tudod megrendelni.