A Michelin-csillagos fine dining étterem, a Costes Downtown immár a borok mellett sörpárosítással is kínálja öt- és hétfogásos menüjét, a tányérok mellé kerülő palackok közül pedig nyolc is a MONYO Brewing Co. tétele. A hazai színtér egyik legdinamikusabban fejlődő kraft sörfőzdéjeként úgy érezzük, ez a legmagasabb szintű visszaigazolása annak, hogy megéri folyamatosan a kompromisszummentes minőségre és kreatív, ízgazdag és újszerű sörök főzésére törekedni.

MONYO X Michelin

A hazai kisüzemi sörfőzdék fejlődésével egyenes arányban egyre szélesebb körben vált elfogadottá a nézet, miszerint a sör is lehet presztízsital, olyan magas minőséget képviselő különlegesség, amely bearanyozza a pillanatot. Úgy gondoljuk, hogy mi a főzdénk alapításától kezdve katalizátorai voltunk ennek a folyamatnak: itthon elsőként jelentkeztünk több, a legmagasabb minőségű összetevőkből főzött, a borokhoz hasonlóan évjáratos sörbranddel, mint a Boris The Blade nevű Russian imperial stout (aminek pont nemrég kóstoltuk össze a különböző évjáratait) vagy a Franky Four Fingers nevű árpabor. Emellett a különböző borászatokkal (Bodrog Borműhely, Gizella Pince vagy épp a Heumann Pincészet) való együttműködéseik révén úttörőnek számítunk a bor- és sörvilág házasításában is. Ezek fényében nem csoda, hogy megtaláltuk egymást a Costes Downtown étteremmel, illetve annak head sommelierével, Pongrácz Péterrel. 

MONYO X Michelin

"Pár éve, amikor a kisüzemi sör hirtelen nem csak itthon, hanem egész Európában elkezdett trendivé válni, már gondolkodtunk egy hasonló menün, de akkor még nem éreztük az emberekben a kellő nyitottságot és hát a főzetek minősége sem mindig érte el az általunk elvárt szintet" - nyilatkozta Miguel Rocha Vieira, executive chef. "Egyetértek, ráadásul akkoriban még a felhozatal sem nekünk kedvezett. A MONYO szortimentjében azonban több olyan tétel is szerepel, amelyek kiválóan illeszkednek a már meglévő fogásokhoz, arról nem is beszélve, hogy a spontán erjesztésű söreik sokban hasonlítanak a borokra, így azokra a vendégkörünk is nyitottabb" - tette hozzá Péter. "Sommelierként teljesen máshogy kell közelítenem a söröket, mélyebben bele kell ásnom magamat a hozzájuk kapcsolódó történetekbe, hiszen itt a szőlőfajták vagy a terroir helyett itt inkább a technológián vagy az alapsörhöz hozzáadott különlegességeken van például a hangsúly."

MONYO X Michelin

Kérdésünkre Miguel elárulta, hogy kedvenc párosítása a mangalica - karaj és terrin, körömpörköltmártással és sztrapacskával, amelyhez remekül illik a 2017-es Spontan Syrah a maga borszőlős jellegével. A sör és étel párosítására tökéletes példa a posírozott és grillezett fürj „choucroute"-tel és kelbimbóval, amely mellé a Schatzi nevű szűretlen bajor búzasörünket kínálják vagy a birsalmával és fahéjjal "feladott" túrógombóc és az amellé adott Anubis nevű mézsörünk. Az öt-, illetve hétfogásos kóstoló menü összesen nyolc tányérja mellé érkeznek a MONYO Brewing Co. sörkülönlegességei. Aki ezt esetleg kevésnek érzi, annak csak tavaszig kell várnia: akkor ugyanis az étlappal együtt a párosítások is megújulnak. Mi pedig már alig várjuk, hogy meglássuk, milyen fogásokkal rukkol majd elő Miguel és melyik főzetünket "rendeli" majd hozzá Gábor.

Az ételpárokról készült fotókat Pintér Árpád készítette.