Éhségtől kopogó szemmel az utcát járva forgatod a fejed, hol is kéne bekapni azt a bizonyos életmentő falatot. A nagy ‘M’ betű kínálatánál ezúttal valami kifinomultabbat keresel, így leszegett fejjel haladsz el a gyorsétterem bejárata előtt. Már kezded elengedni a reményt egy finom falat iránt, amikor is a lábad előtti pocsolya tükrös felszínén megcsillan a Bisztró, Étterem vagy Vendéglő feliratok valamelyike. A kilincset megragadva már rabul is ejtett a jobbnál jobb fogások illata. Széles mosollyal kísért üdvözlések, kényelmes bársony szék, és az elengedhetetlen francia szavak a hangzatos fogások mellett: Chateau Lafite, Chateauneuf du Pape, Louis Jadot - láthatóak a chef bor ajánlásai. ‘Ez igen!.. Ez bizony egy hamisítatlan étterem!’ - gondolhatjuk jogosan, ám ott lebeg a kérdés éhező tekintetünk előtt: tényleg csak a borokat érdemes párosítani a legfinomabb falatokkal? A válaszunk pedig röviden, nem! Íme egy hasznos kis itiner állandóan elérhető alapsöreinkhez, hogy melyik MONYO hőshöz mit is érdemes fogyasztanod a legközelebbi gasztro kirándulásod során.

Flying Rabbit

Családunk legklasszikusabb tagja, a Flying Rabbit bizonyára sok finom falatnak volt már kísérője fennállásának kezdete óta, de nézzünk egy kicsit jobban utána, hogy a barfood kategórián túl mivel is párosul a legjobban ez American IPA. Telt ízei egyértelműen a masszívabb ételekhez passzolnak leginkább, így jól csúszik egy kicsit zsírosabb steakhez, vagy barbecue ételhez, viszont ne feledkezzünk meg arról, hogy a hozzá tálalt köret főként zöld árnyalatban pompázzon. Egy kis spárga, articsóka és kelbimbó egyaránt szépen lazítja a vörös húsok és a szintén vöröses színű Flying Rabbit közti köteléket.

Dead Rabbit

Teltebb sörhöz lazább étel. Voltaképp ezen elv alapján is választhatnánk fogást a 10%-ot épphogy alulról nyaldosó, mégis lágyan könnyed dupla IPA-nkhoz, de azért nézzünk egy kicsit kifinomultabb itinert a választáshoz. Ehhez a burgerek világából hatalmas ugrással a folyókba és tengerekbe vetjük magunkat elsőként. A Dead Rabbit nagyszerű párosítása lehet egy fűszerekben gazdag lazac steaknek, vagy egy klasszikusan tálalt, citrom szeleteken úszkáló makrélának. Továbbá szívesen ajánljuk a közel- és távol keleti konyha bármely izgalmasabb fogásához, amiben van egy kis lime vagy curry, Mumbai-tól egészen Sapporo-ig.

Cyber Rabbit

A ködösebb (hazy) vonalra érkezvén az opálos színvilágot nem csak az italhoz, de a rágcsálnivalóhoz is ajánljuk, például egy jó sajt formájában. A komló frissessége szépen ellensúlyozza a sajt teltségét, így egy olajosabb karakterű New England IPA szuper kombója lehet bármilyen zsírosabb sajtnak, legyen az egy jó krémes Burrata, egy márványsajt a Roquefort-i barlangok mélyéről, vagy akár egy rendesen fűszerezett cheddar.

Grumpy Octopus (Gluténmentes)

Laikusként azt gondolhatnánk, hogy a gluténérzékenységben szenvedőknek megáll az élet a gasztronómia terén, és csak a saláta, vagy a rizseshús az egyetlen opció az otthoni ételművészkedésnek. A hiedelmektől eltérően azonban ma már lehetőségek tárháza nyílik egy több fogásos mentes vacsora összeállítására is, amihez már nem csak bort, hanem egy szuper gluténmentes IPA-t is tudunk kortyolgatni, amit akár az ételek elkészítésénél is használhatunk. A grill ételek kedvelőinek remek sörpác-alany a Grumpy Octopus egy fokhagymás-parmezános csirkeszárny elkészítéséhez, a vegetáriánusok pedig egy kitűnő kínai szezámmagos karfiol mártását tudják elkészíteni ezzel a mentes IPA-val!

Lazy Pirate

A barna és fekete sörök étellel való pároztatásának majdhogynem ugyanakkora hagyománya van, mint hogy az egyes borokhoz keressük meg a legjobban passzoló fogásokat. A sötétebb ‘árpalevek’ esetén hasonló irányban kell keresnünk az ételpárokat, mint a vörösboroknál, így a Lazy Pirate is kifejezetten jól tud esni egy gondosan elkészített szarvas raguhoz, vagy akár néhány kocka gorgonzola sajthoz is. Az önmagában való fogyasztás mellett nem csak, hogy javasolt, de szinte kötelező is a bátor használata egy chili, vagy barbecue étel elkészítésekor, ha pedig a főételekből kifelejtettük volna, még mindig ellőhetjük kedvenc barnánk felhasználását a desszert körre egy ellenállhatatlan brownie formájában.

Cherry- és Mango Hero

Desszertsörök lévén a sort a két gyümölcshős, a Cherry és a Mango Hero zárja. Csak úgy, mint egy meggymártás, vagy egy mango chutney, bomba párosítás lehet egy ropogósra sült kacsához, egy rozmaringszálak füstös aromáival átitatott csirkéhez, vagy egy szájban kellemesen olvadozó brie sajthoz. Habár édeshez az édeset nem mindig a legjobb ötlet hozzákeverni, ez a két gyümölcssör pont annyi savanykás jeggyel is rendelkezik, hogy plusz ízt adjon egy klasszikus sajttortához, vagy egy kehely hűsítő csoki-vanília fagylalt kombóhoz.

Sikerült inspirálódnod az esti főzésre, de még hiányzik a hozzáillő sörkülönlegesség? Látogass el a webshopunkba, dobj be néhány doboz vagy palack MONYO-t és kényesztesd magad a legfinomabb fogásokkal!