Ahogy a szemfülesebbek már láthatták, amikor a 2022-es Release Calendar-unkat publikáltuk, idén egy teljesen új termékkategóriával bővül a portfóliónk. Ebben a cikkben összefoglalunk mindent, amit az új Party Animal szériáról és a benne helyet kapó termékekről tudni érdemes. Csapjunk is bele!

A Party Animal széria ötlete, illetve a sorozat első tagja nagyjából egy éve született meg, amikor az 1500 fős szabadtéri koncerthelyszínünket, MONYO Land-et terveztük. Számítottunk rá, hogy sokan lesznek olyanok, akik itt kóstolnak először kraft (kisüzemi, kézműves) sört. Nekik akartunk készíteni egy olyan belépő kategóriás "sör ízű sört", amit nem kell magyarázni és jó áron hozzá lehet jutni.

Így született meg a Party Animal Lager, ami egy klasszikus cseh pilseni típusú sör, alacsony alkoholtartalommal (4.5% vol.), amiből jó pár korsót el is fogyasztottunk a koncertek alatt. A hipotézisünk beigazolódott, valóban ebből fogyott a legtöbb.. Ha pedig megvan a biztos belépő, utána lehet feljebb lépkedni a Kraft széria felé (pl. Flying Rabbit IPA, Lazy Pirate Porter), aztán a Kollab széria felé (pl. Guetamala Ride, kávés porter), míg végül elérünk a termékpiramisunk csúcsához, a Hungarian Terroir  (pl. Kadarka Grape Ale) sorozathoz.

Ha működött a lager, miért ne működhetne más is?

Miután láttuk, hogy a lager ennyire működőképes, elkezdtünk azon gondolkodni, hogy hogyan és milyen tételekkel lehetne kiszélesíteni ezt a termékcsaládot, így született meg a Party Animal széria ötlete, amibe további három terméket álmodtunk meg. Ezek egész pontosan a Party Animal IPA, Party Animal Meggy Ale és a Party Animal Belga Búza. A  széria fő üzenetét így fogalmaztuk meg:

A Party Animal széria igazi fesztivál söröket kínál, megbízható MONYO minőségben a különleges sörökre nyitott sörkedvelőknek. Könnyen érthető és fogyasztható tételek, amik ideális kiegészítői lehetnek egy laza dumálásnak egy házibuliban,  vagy az új kedvenc bandád koncertjének.

Ezek azok a sörök, amiken nem kell sokat agyalni. Tökéletes választás, ha csak söröznénk egy jót a barátainkkal, akik nyitottak a minőségre.

Az új üzem

Ahhoz, hogy létre tudjon jönni ez a termékkategória szükség volt a tavalyi költözéshez és fejlesztéshez. 2021-ben ugyanis hat év után elbúcsúztunk a maglódi úti Főzdeparktól és felépítettük Közép-Európa egyik legmodernebb sörfőzdéjét a Gyömrői úton, ahol tízszererése bővült a kapacitásunk. Az új rendszernek (automatizált GEA főzőház, 6000l-es erjesztőtartályok, Kosme dobozológép) köszönhetően lehetőségünk nyílt a termékportfóliónk szélesítésére, ezáltal az új széria létrehozására.

Nem titkolt célunk, hogy minél szélesebb tömegekhez eljussanak a kraft söreink és a filozófiánk, viszont a termékek ára sok esetben riasztó jelleggel bír a sörkedvelőknél. Ezekkel a sörökkel szeretnénk egy alternatívát nyújtani azoknak, akik nyitottak a minőségi kraft sörökre, de nem tudnak és nem is akarnak elveszni a legújabb trendekben, csak söröznének egy jót jó áron. Szeretnénk, ha a kraft sör nem csak egy szűk réteg privilégiuma lenne.

A sörök elnevezése is ezt az irányt mutatja, hiszen a Kraft szériánkra jellemző angol fiktív elnevezések (pl.: Grumpy Octopus) helyett ennél a szériánál magyarul írjuk rá a sör stílusát a címkékre, ami egyben a termék neve is.

Mit lehet tudni ezekről az új sörökről?

  • Party Animal IPA: bár az American Beauty-t kivezettük idén a Kraft szériából, teljesen azért nem tűnik el a portfólióból. A Party Animal IPA fejlesztésénél Nagy Hunor munkatársunk nagy mértékben támaszkodott az American Beauty-nál felhasznált komlókra és malátaalapra, de a mennyiségeken és egy két paraméteren csavarva egy nagyon szép és balanszos IPA-t fejlesztett belőle. Laza, üde és hidegkomlós klasszikus amerikai IPA, amelyben a virágos és gyümölcsös aromák nagyon szépen megjelennek egy kis keserűvel a korty végén.
     
  • Party Animal Meggy Ale: ezt a sört a legtöbbeteknek nem kell bemutatni, ugyanis ez a sör egy az egyben a korábbi Cherry Hero-nak felel meg. A meggyes hősünk 2020-ban debütált és a legnagyobb kihívásunk az volt, hogy egyszerre legyen önazonos velünk, de egyben könnyen érthető terméket készítsünk. Így született meg anno a Cherry Hero, ami voltaképpen pengeélen táncol: kicsit sem szirupos, de épp csak annyira fanyar, hogy azoknak is jól essen, akik nem jutottak még tovább a nagyüzemi gyümölcsös sörökön. Ha szeretted, akkor ezentúl Meggy Ale-két keresd. A receptet Nagy Hunor és Németh Antal jegyzi. Idén márciustól a Mango Hero váltja a Kraft szériában, reméljük az is elnyeri majd a tetszésetek.
     
  • Party Animal Belga Búza: miután a Schatzi, és vele együtt a bajor búza stílus szerintünk egy kicsit elfáradt, így kivezettük a Kraft szériából idén. Viszont mindenképp szerettünk volna egy búzasört a portfólióba, így esett a választásunk a Witbier-re, vagyis a belga búzára. A főzés során felhasznált narancshéjnak és koriandernek köszönhetően egy nagyon frissítő és izgalmas tétel született, szintén alacsony alkoholtartalommal, amiből több korsóval meg lehet inni egy forró nyári napon. A receptet Kozák Péter házisörfőző barátunknak köszönhetjük, aki a felesége és a baráti kör visszajelzései alapján csiszolta tökéletesre a belga búza receptjét, köszönjük a munkáját ezúton is! 

Sidenote: A Party Animal Lager továbbra is elérhető hordóban, így csapolt formában találkozhattok vele a különböző eseményeinken, bárunkban.

Hol éred el őket?

A Party Animal szériát egyelőre kizárólag az online webshopunkon éred el dobozban, csapon pedig a különböző fesztiválokon találkozhatsz majd vele a MONYO BeerTruck-on, illetve csapon lesznek ezen a néven kizárólag a Kálvin téri MONYO Tap House-ban. A sörök ott már fel is kerültek, szóval irány a IX. kerület, ha elsők közt kóstolnád!

A Covid-19-re való tekintettel szeretnénk a vendéglátóhelyeket is támogatni, így ők is elérik ezeket a termékeket nagyon kedvező áron nálunk hordóban, és a "ház söreként" tudják őket értékesíteni, erősítve a saját brand-jüket és a kraft sörök térhórdítását.

Említettük, hogy szeretnénk hogy a minőségi kraft sörök minél több háztartásba eljussanak és ne csak a különleges alkalmakkor fogyasszuk őket, így a Party Animal széria termékeit májustól több mint 200 hipermarket polcán is megtalálod majd. Hamarosan jövünk a részletekkel, egészségünkre!