Maláta, komló, élesztő és víz. Ezen alapanyagok alkotják a ma ismert sörfőzés alapjait, melyek bármelyike nélkül ma egy szomorúbb hely lenne számunkra a világ. A négy elemből ezúttal a zölden világító, tobozos formában tündöklő komlóról szólnánk néhány szót, ami nélkül talán a mi utunk sem úgy alakult volna, mint amilyen ma a MONYO.

Humulus. Magyar nevén komlónak hívjuk azt a kenderfélék családjába tartozó növényt, mely az IPA műfajainak alappillérét szolgáltatja. A mendemondák szerint a közönséges komló a Földközi-tenger partjainál bontotta ki elsőként toboz formájú virágait, mára viszont világszerte több, mint 200 alfaját ismerjük, és használjuk a gyógyszeriparban, na meg persze a sörgyártásban egyaránt. Habár időszámításunk előtt 2 évezreddel is készültek már babiloni feljegyzések a komló különféle hatásairól, a sörben való felhasználása csak a 14-15. században vált általánossá világszerte, idézőjeles kötelező használatát pedig V. Károly német-római császár vezette be a birodalmi serfőzők számára.

Na, de ha az összes sörnek alap eleme, akkor miért az IPA-kkal kapcsolatban halmozzuk róla a szavakat? Legendák szerint a brit gyarmatosítás során az Indiába tartó hosszú hajóutak átvészelésére tettek a sörbe lényegesen több komlót, hogy annak fertőtlenítő hatása tartósítsa a lőrét. Habár az eljárás bizonyára működött, a hajó matrózok által fogyasztott tömény söröknek vajmi kevés köze volt a ma ismert Indian Pale Ale-ekhez. A manapság általunk is kedvelt ipák jelen formájukat a 20. század eleji szesztilalom előtt érték el, amikor már nem csak a tartósítás, hanem az ízek fokozása végett is tettek az alapoknál több komlót az üstbe. Ezzel párhuzamosan viszont a mezei világosok, pilsek és ászokok térnyerése is megindult, és akkorára nőtt, hogy majd 100 évre teljesen kiírtotta az ale sörök gyártását az egész világon.

A 90-es évek nyugati kultúrájában kezdett fellángolni az újhullámos kraft ipar, melynek egyik alap szereplői voltak az otthoni és kisüzemi sörfőzdék. A főként különlegesebb portereket és vörös ale-eket készítő kézműves serfőző mesterek ekkortájt kezdtek kutatásokat folytatni régebbi receptek iránt, így találtak rá a több generációval előttük készített IPA-k receptúráira. Újbóli elkészítésük során a sörfőzők jelen generációja egy teljesen új, és mindenki számára közkedvelt ízt tapasztalt meg, melynek továbbfejlesztése szülte a kétezres évek nagy kraft sör forradalmát, valamint a mi kis nyúlcsaládunk első gyermekét, a Flying Rabbit-et.

Első körben a komlók milyenségével tudtak a legjobban befolyásolni a sörök ízén. Ekkor indult a növények nagyipari háziasítása. Az évek során kialakultak a komlófajták, és azoknak termő talajainak jellemzői. Akár a borok esetében, az USA nyugati parti komlóit a nagyon gyümölcsös, citrusos ízek jellemzik, meg az európai fajták fásabb, kesernyésebb végeredményt adnak az elkészült sörnek. Csupán egy-egy példa a ma ismert komlófajták ízvilágai közül, viszont a fentebb említett 200 nyilvántartott faj mellett jóval több keresztezett tagja lehet a kenderfélék ezen családjának. Az Indian Pale Ale sörök java részében egy vagy két fajta komlót használnak, melyek beállítják a sör karakterét. Ezek önmagukban is tudnak kellően zamatos ízt adni a végterméknek, ahogyan azt a példa mutatja a Dead Rabbit dupla IPA-nknál, viszont előfordulnak olykor egészen sokoldalú kombóink is a házban, mint a Cyber Rabbit NEIPA trió tagjai. Az eredeti mellett a Mega- és a Giga Cyber Rabbit is négy különböző fajta amerikai komló felhasználásával érte el istenien virágos karakterét.

A jó komlózásnál viszont közel sem ér véget az IPA készítés tárháza, hiszen a hidegoldalon bedobható más egyéb alapanyagoknak köszönhetően az tényleg végtelenné válik. Fűszerek, gyümölcsök, zöldségek, vagy akár állati eredetű hozzávalók alkalmazásával, és ezeknek korlátlan variálási lehetőségeivel tényleg bármikor tud újat és különlegeset villantani a sörfőzés világában, akár egy nagy üzemben, akár a lakóhelyünk falai közt is készítsük.

Ha szívesen kipróbálnád komló bombáinkat, dobj egyet kosaradba a webshopon, vagy nézz be valamelyik MONYO bárunkba és kóstold meg mindet frissen csapolva!