2020 számunkra eddig többek között a kollaborációkról szólt: nem sokkal azután, hogy hazatértünk Leeds-ből, ahol a North Brewing Co.-val főztünk egy New England-stílusú IPA-t, már ismét kezdetét vette az ötletelés – ezúttal a Hygge csapatával, rajtuk keresztül pedig a világ egyik legnagyobbra tartott kávépörkölő üzemével, a dán Coffee Collective-vel. A mi fantáziánkat már egy ideje izgatta a kávés sör gondolata, ők pedig már veteránnak számítanak ebben, hiszen előttünk már olyanokkal dolgoztak együtt e téren, mint a szintén dán Mikkeller, vagy a világ legjobb sörfőzdéjének tartott Hill Farmstead. Közösen végül egy áfonyával és kenyai Kienei kávéval főzött berliner weisse-ben állapodtunk meg, aminek a Mange Tak (a nagyon köszönöm dánul) nevet adtuk. 

A premier kapcsán arra gondoltuk, hogy megpróbáljuk mindkét oldalról – tehát a barista és a sörfőző szemszögéből is – elmesélni, miért lett igazán különleges a végeredmény, miért izgalmas specialty kávéval dolgozni és miért gondoljuk azt, hogy ez lesz az új kedvenc nyári ivósöröd. A recept kitalálója, Vidó Márk sörfőzőnk után a Hygge koffeinprofesszorán, Szűcs Mihályon volt a sor. 

MONYO X Coffe Collective

Mindig izgalmas kaland belevágni egy közös kísérletbe. Sokszor jó barátság alakul ki a történet végére, amit legjobb megünnepelni egy korsó hideg sör mellett, főleg ha az említett közös kollaboráció gyermeke az a bizonyos korsó sör. Így ismerkedtünk meg, mint Hygge, a MONYO Brewing Company csupaszív emberekből álló csapatával.

A történet Gábor látogatásával kezdődött, amikor személyesen jött el kávézónkba, hogy számunkra milyen sörfinomságokkal indulhat a 2019-es nyár. A reggeli sörkóstoló után elhintette, hogy nagy kávérajongó is, amivel rögtön felcsapott egy új szálat a beszélgetésünkben. Válaszul elejtettük, hogy régi nagy vágyunk készíteni egy kávés sört. Itt térnék ki a közel két és fél éves barátságunkra a dán The Coffee Collective pörkölővel, akik ezer és egy kísérletbe vágtak bele az elmúlt évtizedben. Kávés sajttól egészen a kuriózum, neves főzdékkel – mint a Mikkeller vagy a Hill Farmstead – közösen készített kávés sörökig. Innen eredt vágyálmunk.

MONYO X Coffe Collective - Mange Tak

 

Szóval a látogatást követő napon ismeretlen szám keres: "Boti, vagyok a MONYO-tól." Ezután tizenkét másodperc alatt darálta le lelkesen, hogy régóta tervez egy kávés sört és milyen költői, hogy ez így és most jött ki.

– Mi a következő lépés?

-Remek kérdés... Milyen kávéból készítsük? – válaszoltam.

A Coffee Collective adott, viszont jobbnál-jobb kávék gazdagítják kínálatuk. Szóval felvetettem, hogy mi lenne, ha eljönnének csapatostul egy cupping-ra (azaz kóstolóra), ahol megnézzük miket lehet elérni jelenleg a palettán. Így is lett, Antival, Ádámmal, Botonddal és Gáborral karöltve tartalmasat beszélgettünk a specilaty kávé világáról. Megkóstoltunk mindent amit lehetett és egyértelmű közös döntéssel esett a választ a Kieni kenyai kávéra.

MONYO X Coffe Collective

Kieni egy kávé feldolgozó állomás neve Kenyában, Nyeri régióban. Azon a területen található, ahonnan a legjobb minőségű kenyai kávék érkeznek. Közel ezer kistermelő dolgozik össze, szinte majdnem minden esetben családok termelik a kávét, amit a szüret alkalmával a feldolgozó állomásra szállítanak. Leggyakrabban SL28 és SL34 nevű variánsokat ültetnek a mai napig, ennek is köszönhető a különleges és egyedülálló gyümölcsös és intenzív ízprofil. Gyakran emlegetjük a pult mögött, hogy eszpresszóként elfogyasztva, olyan mint egy krémes, édes, de mégis savanykás gyümölcsbomba. A The Coffee Collective lassan tíz éve dolgozik Direct Trade (közvetlen vásárlói) kapcsolatban a Kieni állomással. Nem véletlen, hogy a minőség konzisztens; az ízvilág pedig extravagáns. Klaus Thomsen mesélte, hogy amikor ezt  kávét először kóstolták a kávézójukban "úgy fogyott, mint a kemencéből frissen érkezett sütemény.".

Egy évtized alatt, szoros baráti kapcsolat alakul ki Kieni és a Coffee Collective között, így évente kétszer is meglátogatja a dán csapat Nyeri régióját. Az egyik ilyen jóbarát, Charles Murimi, az állomás igazgatója. A tagok egyhangúan neveztek ki vezetőjüknek. hogy képviselje munkájukat és vezesse őket ezen a sikerekben gazdag ösvényen. Másik fontos személy a történetben Josphat Kariuki, a "malom" vezetője, aki pedig az állandó minőségért felelős. Minden szüret végén ellenőrzik, milyen minőségű kávé érkezik feldolgozásra és csak a legértettebb cseresznyék jutnak el a folyamat végére. Ezen felül a termelők oktatásnak köszönhető az a rivaldafény, amiben ez a kávé lubickolhat.

MONYO X Coffe Collective

Miután megszületett a döntés az alapanyagról, következő lépésként azt kellett megfejtenünk, milyen pörköléssel és milyen eljárási móddal kerüljön a kávé a szóban forgó sörbe. Egy nagyon világos “nordic style” pörkölést kapott a kenyai kávé, így jobban dominálnak benne a citrusos ízjegyek és jobban párosul a savanykás berliner weisse sörhöz is. A cold brew (hidegen áztatott) eljárás inspirálta a technológiát, ahogy az őrölt csoda a sörbe kerül, ennek köszönhetően az ital a kávé selymességét, édességét és citrusosságát veszi át. Kóstoláskor elsőre egy frissítő, könnyed, savanykás sört ízlelünk aminek gyümölcsösségére még ráerősít az áfonya. Könnyen hasonlítanám egy hihetetlenül kiegyensúlyozott limonádéhoz, amit órákon át, korsó korsót követve szürcsölnék negyven fokban egy medence partján. Majd a korty végén visszaköszön a kávé és a vanília selymessége, ugyan azt az élményt kapjuk mint egy filteres kávé esetén, kellemesen ráül az ital a nyelvünkre.

Ha te is megkóstolnád a Mange Takor, akkor webshopunkból magában vagy csomagban is házhoz rendelheted!