Idei első új sörünk egyben a második kollaborációnk is a brit kraftsör-színtér zászlóshajójával, a North Brewing Co-val. Másodszorra is egy New England-stílusú IPA-t főztünk, amihez kizárólag egy viszonylag új kísérleti komlót, a Bru-1-et használtuk. Most pénteken kóstolhatod először a MONYO Grandban, Sebék négy másik főzdefriss tétele mellett, mi pedig ennek kapcsán alaposan ki is faggattuk őt.

North Brewing Co. Collab

A North Brewing Co története egészen 1997-ig nyúlik vissza. John Gyngell és Christian Townsley akkor alapította meg "Nagy-Britannia első kraft sörözőjét", a North Bar-t, amely lényegében az utána megnyitott összes modern sörbár előképe lett és rengeteg sörfőzőt inspirált arra, hogy még komolyabban elkezdjen foglalkozni a hobbijával; köztük a két alapítót is. 2015-ben pedig John és Christian valóra váltották egy tíz éve dédelgetett tervüket és megnyitották a saját sörfőzdéjüket, a North Brewing Co-t. Saját bevallásuk szerint elsősorban az izgalmas, érdekes és játékos ízkombinációk, a bátran megkomlózott, hatalmas ízű IPA-k és az elérhető legjobb minőségű alapanyagokból főzött, kompromisszummentes klasszikusok érdeklik őket, de nyitottak mindenre. Azt pedig, hogy mennyire kiemelkedőt képesek alkotni mindhárom területen, jól bizonyítja, hogy fennállásuk óta olyanokkal kollaboráltak, mint az Other Half Brewing Company, a Finback Brewery, a Brouwerij de Molen vagy a BrewDog.

North Brewing Co. Collab

Mi, a MONYO-val a De Molen sörfőzde által szervezett fesztiválon, a Borefts-en ismertük meg a srácokat. A Borefts a kontinens egyik legnagyobb presztízzsel bíró sörfesztje, ahová minden évben 20 különböző sörfőzdét hívnak meg a világ minden tájáról. Olyannyira egymásra találtunk, hogy tavaly Christiannal és Sebbel közösen már főztünk egy NEIPA-t, a Where Is Seb?-et. Most pedig mi repültünk ki hozzájuk Leeds-be, de innentől inkább meséljenek ők!

"A North X MONYO NEIPA malátaprofilja nagyon hasonlít a Where Is Seb?-éhez, de úgy döntöttünk, hogy kipróbálunk egy relatív új komlófajtát, a Bru-1-et. A fermentáció vége felé alaposan meghidegkomlóztuk vele a készülő főzetet, ami egy nagyon sajátos gyümölcsösséget adott neki, főleg a különböző csonthéjas gyümölcsök és a barack ízjegyei dominálnak" - avatott be minket a részletekbe. 

North Brewing Co. Collab

"Szeretem a kollaborációkat, mert lehetőséget teremtenek arra, hogy más sörfőzdék identitását becsatornázzuk a mi vizuális világunkba. Ebben az esetben például a MONYO logójának sajátos M betűje volt a kiindulópont. A szögletes mozdulatok, amelyekkel meg kellett rajzolnom ihlették a dobozon keresztülfutó, egymásra "merőleges szalagokat, hogy csak egy példát mondjak. Úgy gondolom hogy ha ránézel valamelyik dobozra, mindenfajta háttérinformáció nélkül is tudod, hogy ezt két előremutató sörfőzde készítette" - tette hozzá James Ockelford, a North Brewing Co állandó dizájnere. 

North Brewing Co. Collab

Péntek este a MONYO Grandban azonban a kollaborációnk mellett négy (!) másik főzdefriss tételt is csapra teszünk tőlük, amelyeket Seb a következő kommentárral küldött át: "A Big House Waltz talán a legjobb dupla IPA, amit valaha főztünk, főszerepben a Mosaic és a Columbus jól bevált kombinációjával, mindent tud, amit egy jó NEDIPA-tól elvárok: könnyen iható és elképesztően gyümölcsös. A legújabb három féle gyümölccsel főzött gose-nkban pedig a vörös áfonya kicsit tanninosabb ízvilágát kerekítettük ki más vörös bogyós gyümölcsök hozzáadásával, hogy egy édesebb vörösborokat idéző végeredményt kapjunk."