A 2022-es évben nem csak új sörökkel és szériákkal lepünk meg titeket, hanem egy teljesen új termékkel bővül a MONYOverzum, megérkeztek a szénsavas kraft üdítőink!

A MONYO Brewing életében egy fontos hajtóerő a folyamatos megújulás. Szeretjük a kihívásokat, az új termékek fejlesztését, feszegetni a határokat, az innovatív gondolkodást. Talán ezek miatt is jutottunk el odáig, hogy belevágtunk a kraft üdítők készítésébe.

Miért készít egy sörfőzde kraft üdítőket?

Azt láttuk, hogy az üdítő piacon elég nagy hiány van az igazán jó kraftos, szénsavas italokból, ezt a lyukat akarjuk betömni a kraft üdítőinkkel, amiket a söröknél megszokott felfogásban és alapanyagokkal készítünk. Az új üzemünkben megvalósuló modern technológia sok lehetőséget ad, hogy új termékeket gyártsunk és olyan fogyasztókat is kiszolgáljunk, akiket nem elégít ki az unalmas nagyüzemi üdítő választék, inkább a kraft sörös vibe-ra vágynak. Továbbá az "üccsik" azoknak is egy remek alternatíva, akik valamilyen okból éppen nem fogyasztanak alkoholt. Szeretnénk bebizonyítani, hogy a MONYO a sörön kívül is tud prémium kategóriát gyártani és ezzel 2022-ben már nem csak sörfőzdeként definiáljuk magunkat, hanem mint minőségi kraft italokat gyártó cég.

Az új üzemben olyan berendezésekkel rendelkezünk, amikkel kompromisszummentes üdítőket is lehet gyártani. Az üdítőinknél is nagyon fontos a megfelelő víz mint alapanyag, melyet hálózati vízből állítunk elő különböző szűrő, tisztító és gáztalanító berendezésekkel. Az új töltősorunkkal tudunk alumínium dobozt (can) is tölteni, ami szintén garantálja a magas minőséget, eltarthatóságot és nem utolsó sorban 100%-ban újrahasznosítható csomagolóanyag. A töltősoron beépített selejtfigyelő rendszer van és a teljes folyamatot az üzemben található jól felszerelt, akkreditált élelmiszer laborunk monitorozza, amellyel más sörfőzdéknek is lehetőséget biztosítunk termékeik teljeskörű analitikai vizsgálatára. Ezek elengedhetetlenek a professzionális minőségű üdítő gyártásához.

Eper-lime kraft üdtő

A kraft széria termékei

Most pedig nézzük a szortimentünk első darabjait, aztán kitérünk a termékfejlesztésükre, a jellemzőikre és az elérhetőségükre is.

  • Maracuja Lemonade: A rengeteg 100%-os maracuja püré felhasználásával készült első üdítőnk színre vibrálóan sárga, ízre pedig mintha egy friss és fanyar maracuja gyümölcsbe harapnál. Ugyanabból a maracujából készül, ami a Sour Rise sörünknél már bevált.
     
  • Eper-Lime Lemonade: nagy mennyiségű eperrel és egy kis lime-al megbolondított üdítő, igazi frissítő gyümölcsbomba. Ízében és karakterében nekünk leginkább a klasszikus Calippo jégkrémhez tudjuk hasonlítani.
     
  • Körte-Gyömbér Lemonade: májusban pedig egy újabb taggal bővül a széria, ami teljes mértékben illeszkedni fog az eddig megjelent termékekhez. Rengeteg gyümölccsel készül, természetes és egyedi ízvilággal.

Az első kollab szériás üdítő

A MONYO egyik alapértéke, hogy szeretjük és keressük az izgalmas együttműködéseket. Közösen alkotni és létrehozni valami újat az egyik legjobb dolog a világon. Így a sörfőzéshez hasonlóan itt is számíthattok majd izgalmas kollab termékekre. Az első már meg is született márciusban, ráadásul rögtön egy hármas együttműködésben.

A Yakima (szerk.: amerikai komló forgalmazó cég) a Mellrákinfó Alapítvány és a MONYO összefogásában készült. Ez a “She-ro”, egy hidegkomlós, meggyes üdítő, ami a mellrák elleni harc fontosságára hívja fel a figyelmet. Ha bővebben érdekel ennek a terméknek a története, akkor kattints ide és olvasd el a cikket róla a blogunkon.

További kollab termékek pedig folyamatosan érkeznek majd az évben.

She-Ro

Termékfejlesztés a MONYO-nál

A termékfejlesztés mindig egy felmerülő problémával kezdődik (jelen esetben, hogy unalmas az üdítőválaszték), amire jön az ötlet és egy megoldási javaslat. Ezután végiggondoltuk, hogy szerintünk és a fogyasztóink szerint mik lehetnek azok az izgalmas ízek és termékek, amiket szívesen leemelnénk a polcról, vagy kikérnénk egy reggelizőben. A gondolkodással párhuzamosan egy alapos piackutatás következik, majd “ledemózzuk” az ötleteket. Ez azt jelenti, hogy kis mennyiségben (10-20l) keverjük be az üdítőket, amit szénsavval dúsítunk, majd hagyjuk rövid ideig hidegben pihenni, ezután a csapattal kóstolunk.

A kóstolókat legtöbbször péntekenként a Taproom-unk udvarára szervezzük, ami egy jó zárása a hétnek. A kóstolás egy közösségi élmény, ami mindig összekovácsolja a csapatot. Eldöntjük, hogy jó-e az irány, és ha igen, akkor finomhangolunk a terméken, ami általában egy újabb bekeverést jelent. Ha itt is átmegy a rostán, akkor termelésbe rakjuk. Most elérhető üdítőink ugyanígy születtek és egyöntetű pozitív fogadtatásuk volt elsőre is a stáb körében, illetve kaptunk visszajelzéseket a MONYO Land-ről is tavaly nyáron.

Az üdítő szériánknál szintén megtartottuk a márkára jellemző arculati elemeket, a csomagolás az identitásunkat követi, a termékre ránézve egyértelműen látszik, hogy ez egy MONYO termék. A megszokott MONYO stíluson és a grafikákon kívül az különbözteti meg a söreinktől, hogy az üdítőket fekete dobozba (can) töltjük, nem pedig fehérbe.

MONYO limonádék

A MONYO kraft üdítők jellemzői

Most pedig nézzük, hogy miben különböznek a kraft üdítőink a piacon található többi üdítőtől.

  • alkoholmentes: ahogy a söröknél is világszinten egyre népszerűbb a “low ABV” kategória, vagyis az alacsonyabb alkoholtartalmú termékek, úgy általánosságban is azt tapasztaljuk, hogy egyre nagyobb igény van a minőségi alkoholmentes termékekre. Ha száraz hónapot tartasz, vagy éppen te vagy a sofőr egy buliban, szerintünk akkor is jogod van minőségi italt fogyasztani.
     
  • valódi gyümölcs felhasználásával készül: az üdítőinkhöz a már sörfőzésnél is bevált 100%-os gyümölcspüréket használjuk. Például a nyári szezonális sörünkbe, a Sour Rise-ba ugyanaz a maracuja kerül, ami a Maracuja Lemonade-be is. Szintén a Party Animal Meggy Ale-nél használt meggylé került a Shero-ba is. A felhasznált gyümölcsök mennyisége akár a termék egyharmadát is kiteheti, ez azt jelenti hogy három dl üdítőben egy dl gyümölcs van, ami nagyban megkülönbözteti a piacon kapható más termékektől. Emiatt érdemes a felbontás előtt egyszer megfordítani a dobozt, hogy felkeveredjen benne a rengeteg gyümölcs.
     
  • glutén- , laktóz-, és színezékmentes: az egyre inkább növekvő számú tudatos, és egészséges élelmiszereket kereső vásárlók miatt nem használunk olyan alapanyagot, ami esetleg kizárná a fogyasztóink közül a glutén - és laktózérzékenyeket.
     
  • hazai kisüzemi termék: a MONYO Brewing Co. egy 100%-ban hazai tulajdonú vállalkozás, a kraft söreink és üdítőink mögött egy lelkes és fiatal magyar csapat áll. A kraft üdítőink meggyőződésünk szerint sokkal jobbak, mint a nagyüzemi társaik, viszont legalább olyan jók, mint a drágább, "fancy" verziók.
     
  • egyedi, különleges íz: a söreinkhez hasonló kreatív termékek jellemzik az üdítő szériánkat is. Szeretjük feszegetni a határokat és új dolgokkal kísérletezni. Például a She-ro meggyes üdítőnknél a Mellrákinfó Alapítvánnyal kollaboráltunk, és a sörfőzésben használt hidegkomlózás technikáját alkalmaztuk a készítéskor.
     
  • 100%-ban újrahasznosítható, környezetbarát csomagolás: fontosnak tartjuk, hogy óvjuk és figyeljünk a környezetünkre, ezért az üdítőink nem műanyag, vagy üvegből készült palack csomagolást kapnak, hanem 100%-ban újrahasznosítható aludobozt. Kérjük gyűjtsd őket szelektíven!

Koccintás

Hol kaphatóak a MONYO kraft üdítők?

A MONYO “üccsiket” megtalálod a webshopunkon, a MONYO Tap House-ban és általában az összes kitelepülésre, rendezvényre és fesztiválra is viszünk belőlük.

A jó hír, hogy hamarosan széles körben is elérhetővé válnak, ugyanis a hazai hipermarketek polcain is meg fognak jelenni országszerte. Nemsokára jövünk a részletekkel!

Ha szeretnél saját üdítőt készíteni nálunk, akkor bérfőzésre, vagy átcímkézésre ugyanúgy van lehetőség, mint a söreinknél. Remek lehetőség hogy a céges munkavállalókat, vagy a partnereket meglepd valami egyedi ajándékkal. Keress minket bátran és megbeszéljük a részleteket!

Ha kereskedő vagy és forgalmaznád az üdítőinket akkor katt ide, ha pedig mint magánszemély rendelnél belőlük, akkor pedig ide!

Addig is jó üdítőzést és sörözést kívánunk!