Biztos sokan észrevettétek már, egy női kollégával bővült az üzemünk. Nagy Renáta 2020-ban kopogtatott a MONYO kapuján, hogy szeretné élelmiszermérnök hallgatóként nálunk tölteni a szakmai gyakorlatát. Azóta eltelt egy év, és ma már a komplett hidegoldalért felelős, illetve a szeparálás teljes folyamatát is ő csinálja. Nőnap alkalmából készítettünk vele egy mini interjút, hogy ő miért is ezt a munkakört választotta.

MONYO Brewing Crew

Szia Reni! Hol és milyen tanulmányokat is folytatsz pontosan?

A Szent István Egyetem (mostmár Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem) Élemiszermérnök hallgatója vagyok, épp a szakdolgozatomat írom.

Mikor fogalmazódott meg benned, hogy üzemben szeretnél dolgozni?

Azt hiszem nagyjából 1,5-2 éve, akkor specializálodtam sör- és szesziparra az egyetemen, gondoltam marha jó lenne egyszer magával a termeléssel foglalkozni, nem csak a felhasználással (nevet), de akkor ez elég távolinak tűnt.

Volt a MONYO Brewing előtt már más üzemi tapasztalatod?

Nem, nem volt. Értékesítéssel foglalkoztam a MONYO előtt pár évig.

MONYO Brewing Crew

Most jön talán a legfontosabb, és legérdekesebb kérdés, milyen nőként dolgozni ebben az igen csak “férfias” szakmában?

Fantasztikusan jó! Bár igazából soha nem gondoltam úgy a dologra, hogy ez egy férfias szakma. Állítólag az, hogy manapság a férfiak dominálnak a sörfőzés körül az 5-6 évszázada “divat”. Szeretem azt amit csinálok és azt gondolom, hogy ahogy a borászok között egyre több kiváló női képviselő van, így a sörfőzés terén sem kellene másképp lennie. Hátrány vagy külön bánásmód soha nem ért a főzdében amiatt, mert lány vagyok és mázlimra a szakáll és a pocak sem volt kritérium a felvételnél. (nevet)

Ha a szakáll kritérium lenne, sajnos Márk se lenne velünk, de ezt csak zárójelben jegyezzük meg (szeretünk Csupka!). Menjünk is a következő kérdésre: mit tanácsolnál azoknak a nőknek akik hasonlóan gondolkodnak, szeretnének ilyen légkörben dolgozni, de túl sok a kérdőjel, vagy a félelem bennük?

Felejtsék el a kérdőjeleket. A szakma alappillérei a precizitás és a pontosság. A jól összerakott sör pedig mindkét nemet megszólítja, teljesen mindegy, hogy aki főzi az épp szoknyát vagy nadrágot hord.

MONYO Brewing Crew

Már csak egyetlen kérdésem maradt: melyik a kedvenc MONYO söröd?

Mindig van aktuális kedvenc. Most épp a Cassiopeiaért vagyok megőrülve, a Boris pedig örökös favorit, viszont ha az alap szortimentből kéne kiemelnem egyet az az American Beauty lenne.