Sör. Ez a gondolat az emberek fejében alapvetően egy pohár gyöngyöző, az arany árnyalataiban tündöklő, frissítő lágerként jelenik meg, és nincs is ezzel baj. Ha a kisüzemi sörökre gondolunk, bejönnek a képbe a zavarosabb IPA-k, és a színskála világos vöröseitől egészen a feketéig terjedő variánsok. Na de hol maradnak a gyümölcsös sörök? Ezek a hol édes, hol savanykás különlegességek nagyjából a két tábor közt helyezkednek el, régebb óta, mint azt gondolnánk.

Újdonságnak gondolnánk, a valóságban viszont számos nagy tradíciókkal bíró főzde alakulását előzte meg a gyümölcsös sörök megjelenése. A műfaj pionírjainak már akkor is a belgák számítottak, hagyományos sörei mellett a Lambic ser manufaktúra már a 13. században készített szederből, meggyből és szilvából készült tételeket. Mára kevés olyan gyümölcs maradt érintetlenül, amiből némi maláta hozzáadásával nem készítettek volna valamilyen lőrét, a belga meggyes kriek-ek pedig igazi reneszánszukat élik napjainkban.

No, de miért is jobb az erre szakosodott, évszázados rutinnal rendelkező nagy főzdék termékei helyett egy kraft manufaktúra gyümölcsös tételeit választani? Bár zamatos ízüket mi sem vonjuk kétségbe, beltartalmukat már annál inkább. Míg egy nagyüzemi gyümölcsös sörben főként az aroma adja meg az innivaló zamatát, a MONYO gyümölcsös söreinek legalább 20%-át képezi valódi gyümölcs. Szemléltetés végett ez 2.000 liter Cherry Hero-nál 400 kg magozott meggyet jelent. Nem mindegy, ugye?

A másik jó ok, amiért megéri velünk kísérletezni, az az, hogy mi is folyamatosan kísérletezünk. Fennállásunk óta rengeteg gyümölcsös variánssal rukkoltunk elő nektek. Jelen szortimentünk alapjai közt is megtalálhattok két igazán frissítő tételt, a Mango Hero-t, valamint a Cherry Hero-t. Utóbbi nem is mutathatná jobban kiváló minőségét, mint a 2021-es Londor Beer Awards-on abszolútban elnyert ezüst éremmel a címkéjén. Alapszortis gyümölcsöseink mellett a korábbi években, főként a nyári kánikulákban egy teljes sorozatot is szántunk a legízesebb söreinkre, amely a Summer Series nevet viselte. A széria tagjaihoz felhasznált rengeteg gyümölcs közül olyan különlegességekből is több mázsa került a tartályainkba, mint a calamondin, a rebarbara és a guava. A klasszikus gyümölcs ale stílusok helyett ezeket a nyári gyümölcsbombákat inkább olyan spécibb típusokként készítettük el, mint a Berliner Weisse, a sour és gose. A széria nagy kedvelőinek ezúton is szeretnénk örömteli bejelentést tenni, miszerint a Summer Series 2023-ban visszatér a poharakba, és talán különlegesebb ízeket sorakoztat fel, mint valaha.

Ha te esetleg inkább a klasszikusabb, belga stílusú meggysörök híve vagy, akkor neked is tartogatunk valami frankót a végére, egészen a hétvégéig. Rendelj most vasárnap (2023. 04. 23.) éjfélig a MONYO webshopról legalább 20 ezer forint végértékben, és cserébe 12 darabot küldünk neked ajándékba a Cherry Hero kistestvéréből, a Party Animal Meggyből!