A MONYO Brewing Co. tavaly ünnepelte az ötödik születésnapját. Mindenki, akivel együtt dolgoztunk az elmúlt években rengeteg energiát, tudást, hitet és munkát fektetett vállalkozásunkba, így nemrég eljutottunk odáig, hogy kinőttük a jelenlegi főzdei kapacitásunkat. Nélkületek, kedves MONYO sört fogyasztók nem juthattunk volna idáig. Az elmúlt évben komoly válaszúthoz érkeztünk. El kellett döntenünk, hogy megmaradunk ennél a főzdeméretnél vállalva a kockázatot, hogy a mostani őrült versenyben ezzel a technológiával és főzdemérettel elhúz mellettünk a világ, beszűkülnek a lehetőségeink és bizonytalanná válik a jövő, vagy bővülünk és igyekszünk minél szélesebb körben megismertetni azt, amiben igazán hiszünk, a kraft sört.

A MONYO Brewing indulásától kezdve mindvégig fontosnak tartottuk, hogy építsük, fejlesszük a hazai kraft sör kultúrát, s a piacon egy hiteles branddel, illetve jó sörökkel, innovatív főzdeként működjünk. Ahogy a hitvallásunk is mondja: a sör nem játék, minden más igen. Hisszük, hogy eddig is úttörő szerepet vállaltunk a hazai sörforradalom terjesztésében, és szeretnénk, ha a jövőben is elmondhatnánk ezt magunkról. Ezek figyelembevételével úgy döntöttünk, tovább haladunk az eredeti célkitűzésünk felé, és egy új, nagyobb, s minden tekintetben korszerűbb üzemet hozunk létre.

Egy ilyen döntést nagyon nehéz meghozni. Nehéz, mert elsősorban finanszírozni kell. Nehéz, mert a növekedés egy vállalkozás életében mindig kockázatos és kihívásokkal teli. Nehéz azért is, mert ezzel a döntéssel kilépünk a komfortzónánkból és a már jól ismert működésünkből, vállalva az újabb kihívásokat, megmérettetve magunkat és a MONYO márkát.

A döntés a tavalyi év elején született meg. Ádámmal elhatároztuk, hogy belevágunk ebbe a kihívásba, és építünk egy, a mi léptékünkkel mérve “nagy” főzdét. Többször tapasztaltuk, hogy a MONYO márka ismertsége miatt sokan azt gondoljátok, hogy már jelenleg is egy nagy és modern főzdében dolgozunk, pedig az ismertebb hazai kraft sörös brandek közül nekünk van a legkisebb főzdénk. Ez a gyakorlatban azt  jelenti, hogy amíg nálunk egy főzet nagysága nagyjából 500 liter, addig ez a mennyiség más kraft főzdéknél 1000-2000 liter. Az új főzdében már mi is 2000 liter kapacitású főzőházzal fogunk dolgozni, amire régóta óriási szükségünk volt.

Az új üzemben olyan technológia kerül telepítésre, amilyennel lényegében a nagyobb és ismert amerikai kraft főzdék is dolgoznak. Tavaly nyáron találtuk meg azt a befektetőt, akivel partnerként tudunk együtt gondolkodni, megőrizve identitásunkat és függetlenségünket, ugyanakkor nekik köszönhetően elegendő pénz áll rendelkezésünkre a bővülés finanszírozására. A szerződéseket szimbolikus időpontban, közvetlenül az ötödik születésnapunk után írtuk alá.

Az üzleti életben, a vállalkozások nem szívesen teregetik ki a hasonló tranzakciók részleteit, azonban mi úgy véljük, a kraft sörös piac egy őszinte, és hiteles műfaj, ezért mi ezeket az információkat nem tartjuk titokban. A cégben 30%-os részesedést szerzett az Eprolius Hungary Zrt., melynek tulajdonosa egy olyan 100%-ban magyar tulajdonú cég, akik a világ patrongyártói között vezető szerepet töltenek be, a LISS Kft. A beruházás nem egy körben történik meg, a következő nagyjából másfél évben 2 millió euró fölötti értékben hajtunk végre eszközbeszerzést és fejlesztést.

Ezzel a befektetéssel a MONYO Brewing teljes mértékben megőrzi függetlenségét és Ádámmal közösen továbbra is mi irányítjuk a főzde szakmai munkáját. Az invesztíció szinte teljes egészét az új üzem létrehozására és beindítására fordítjuk. A mennyiségi növekedésen túl azt is várjuk az új üzemtől, hogy még kiegyensúlyozottabb és még jobb minőségben tudjuk a söreinket készíteni. Az alapelv ugyanaz marad, ami eddig is: a kompromisszummentes termékben, a kraft sörben hiszünk, pontosan ugyanúgy, mint amikor elkezdtük a MONYO-t öt éve.

A beruházás megvalósulása utáni legnagyobb kihívás, hogy a megnövekedett kapacitást kövesse egy dinamikus forgalmi növekedés. Ennek egyik fontos eszköze az export, vagyis az országhatáron túli terjeszkedés. Korábban előfordult, hogy egy-egy jól sikerült külföldi sörfesztivál után vissza kellett mondanunk egy megrendelést a gyártókapacitásunk végessége miatt. Az új üzemmel célunk, hogy Magyarországon kívül, Kelet-Közép-Európában is meghatározó sörmárkává váljunk. Folyamatosan bővítjük az értékesítési csatornákat, minél több emberhez juttatva így el söreinket. Külföldi mintára saját pub-hálózatot alakítunk ki, melynek eredményeként egy franchise hálózat jön létre.

Az új üzemben a számtalan technikai fejlesztés mellett talán a leglátványosabb változás, hogy lehetőségünk lesz a most megszokott palackos kiszerelésen kívül “can-be”, vagyis dobozba is tölteni a söreinket.  A nyugati kraft sörös szcénában ez már egy bevett dolog, és idehaza is számos  főzde kezdte el ezt minőségi szempontból nagyon hasznos csomagolást használni.

Ugyanakkor amíg az új üzem megkezdi a termelést, addig is rengeteg újdonsággal készülünk. A napokban elindult például a saját webshopunk, így minden magyar városban és településen elérhetővé vált egy helyen az összes sörünk. A webshopot a jövőben számtalan merchandise cuccal is fel fogjuk tölteni, egy régi adósságot törlesztve így felétek. Továbbra is mindenféle izgalmas együttműködésekben veszünk részt, folytatva például a collab főzéseket, a zenekaros sorozatunkat.

Missziónk a kisüzemi sör sokszínűségének a bemutatása minél szélesebb rétegeknek. Fontosnak tartjuk, hogy a kraft sörök világára fogékony sörfogyasztókat izgalmas szakmai tartalommal lássuk el, hiszen az ő tudásuk növekedése piacunk fejlődésének egyik kulcsa. Ennek érdekében a megújult weblapunkon a jövőben folyamatosan szeretnénk szakmai cikkekkel, podcastekkel és videókkal bombázni titeket. Valamint, a már most is működő bárjainkban (MONYO Tap House és MONYO Grand), nagyobb hangsúlyt fektetünk olyan szakmai események és kóstolókat rendezésére, amelyek még szélesebb körben tudják népszerűsíteni a kraft sört. S ez csupán csak néhány abból a rengeteg célból, amivel nekivágtunk ennek az évnek…

A fejleményekről folyamatosan tájékoztatunk benneteket itt a blogon, Facebookon, Instagramon, vagy a hírlevelünkön keresztül. Egy óriási buli keretében pedig szeretettel várunk titeket az új üzem megnyitóján, ami előreláthatólag 2020. utolsó negyedévében lesz esedékes. Tartsatok továbbra is velünk!

A sör nem játék, minden más igen!

köszönettel,
Németh Antal
alapító és társtulajdonos,
MONYO Brewing Co.

Fotók: Talabér Géza (Bortársaság), Sebestyén László (Forbes.hu)