A MONYO Brewing Co. tavaly ünnepelte az ötödik születésnapját. Mindenki, akivel együtt dolgoztunk az elmúlt években rengeteg energiát, tudást, hitet és munkát fektetett vállalkozásunkba, így nemrég eljutottunk odáig, hogy kinőttük a jelenlegi főzdei kapacitásunkat. Nélkületek, kedves MONYO sört fogyasztók nem juthattunk volna idáig. Az elmúlt évben komoly válaszúthoz érkeztünk. El kellett döntenünk, hogy megmaradunk ennél a főzdeméretnél vállalva a kockázatot, hogy a mostani őrült versenyben ezzel a technológiával és főzdemérettel elhúz mellettünk a világ, beszűkülnek a lehetőségeink és bizonytalanná válik a jövő, vagy bővülünk és igyekszünk minél szélesebb körben megismertetni azt, amiben igazán hiszünk, a kraft sört.

MONYO Brewing Co.

A MONYO Brewing indulásától kezdve mindvégig fontosnak tartottuk, hogy építsük, fejlesszük a hazai kraft sör kultúrát, s a piacon egy hiteles branddel, illetve jó sörökkel, innovatív főzdeként működjünk. Ahogy a hitvallásunk is mondja: a sör nem játék, minden más igen. Hisszük, hogy eddig is úttörő szerepet vállaltunk a hazai sörforradalom terjesztésében, és szeretnénk, ha a jövőben is elmondhatnánk ezt magunkról. Ezek figyelembevételével úgy döntöttünk, tovább haladunk az eredeti célkitűzésünk felé, és egy új, nagyobb, s minden tekintetben korszerűbb üzemet hozunk létre.

Egy ilyen döntést nagyon nehéz meghozni. Nehéz, mert elsősorban finanszírozni kell. Nehéz, mert a növekedés egy vállalkozás életében mindig kockázatos és kihívásokkal teli. Nehéz azért is, mert ezzel a döntéssel kilépünk a komfortzónánkból és a már jól ismert működésünkből, vállalva az újabb kihívásokat, megmérettetve magunkat és a MONYO márkát.

MONYO Brewing Co.

A döntés a tavalyi év elején született meg. Ádámmal elhatároztuk, hogy belevágunk ebbe a kihívásba, és építünk egy, a mi léptékünkkel mérve “nagy” főzdét. Többször tapasztaltuk, hogy a MONYO márka ismertsége miatt sokan azt gondoljátok, hogy már jelenleg is egy nagy és modern főzdében dolgozunk, pedig az ismertebb hazai kraft sörös brandek közül nekünk van a legkisebb főzdénk. Ez a gyakorlatban azt  jelenti, hogy amíg nálunk egy főzet nagysága nagyjából 500 liter, addig ez a mennyiség más kraft főzdéknél 1000-2000 liter. Az új főzdében már mi is 2000 liter kapacitású főzőházzal fogunk dolgozni, amire régóta óriási szükségünk volt.

Az új üzemben olyan technológia kerül telepítésre, amilyennel lényegében a nagyobb és ismert amerikai kraft főzdék is dolgoznak. Tavaly nyáron találtuk meg azt a befektetőt, akivel partnerként tudunk együtt gondolkodni, megőrizve identitásunkat és függetlenségünket, ugyanakkor nekik köszönhetően elegendő pénz áll rendelkezésünkre a bővülés finanszírozására. A szerződéseket szimbolikus időpontban, közvetlenül az ötödik születésnapunk után írtuk alá.

Az üzleti életben, a vállalkozások nem szívesen teregetik ki a hasonló tranzakciók részleteit, azonban mi úgy véljük, a kraft sörös piac egy őszinte, és hiteles műfaj, ezért mi ezeket az információkat nem tartjuk titokban. A cégben 30%-os részesedést szerzett az Eprolius Hungary Zrt., melynek tulajdonosa egy olyan 100%-ban magyar tulajdonú cég, akik a világ patrongyártói között vezető szerepet töltenek be, a LISS Kft. A beruházás nem egy körben történik meg, a következő nagyjából másfél évben 2 millió euró fölötti értékben hajtunk végre eszközbeszerzést és fejlesztést.

Ezzel a befektetéssel a MONYO Brewing teljes mértékben megőrzi függetlenségét és Ádámmal közösen továbbra is mi irányítjuk a főzde szakmai munkáját. Az invesztíció szinte teljes egészét az új üzem létrehozására és beindítására fordítjuk. A mennyiségi növekedésen túl azt is várjuk az új üzemtől, hogy még kiegyensúlyozottabb és még jobb minőségben tudjuk a söreinket készíteni. Az alapelv ugyanaz marad, ami eddig is: a kompromisszummentes termékben, a kraft sörben hiszünk, pontosan ugyanúgy, mint amikor elkezdtük a MONYO-t öt éve.

A beruházás megvalósulása utáni legnagyobb kihívás, hogy a megnövekedett kapacitást kövesse egy dinamikus forgalmi növekedés. Ennek egyik fontos eszköze az export, vagyis az országhatáron túli terjeszkedés. Korábban előfordult, hogy egy-egy jól sikerült külföldi sörfesztivál után vissza kellett mondanunk egy megrendelést a gyártókapacitásunk végessége miatt. Az új üzemmel célunk, hogy Magyarországon kívül, Kelet-Közép-Európában is meghatározó sörmárkává váljunk. Folyamatosan bővítjük az értékesítési csatornákat, minél több emberhez juttatva így el söreinket. Külföldi mintára saját pub-hálózatot alakítunk ki, melynek eredményeként egy franchise hálózat jön létre.

Az új üzemben a számtalan technikai fejlesztés mellett talán a leglátványosabb változás, hogy lehetőségünk lesz a most megszokott palackos kiszerelésen kívül “can-be”, vagyis dobozba is tölteni a söreinket.  A nyugati kraft sörös szcénában ez már egy bevett dolog, és idehaza is számos  főzde kezdte el ezt minőségi szempontból nagyon hasznos csomagolást használni.

MONYO Brewing Co.

Ugyanakkor amíg az új üzem megkezdi a termelést, addig is rengeteg újdonsággal készülünk. A napokban elindult például a saját webshopunk, így minden magyar városban és településen elérhetővé vált egy helyen az összes sörünk. A webshopot a jövőben számtalan merchandise cuccal is fel fogjuk tölteni, egy régi adósságot törlesztve így felétek. Továbbra is mindenféle izgalmas együttműködésekben veszünk részt, folytatva például a collab főzéseket, a zenekaros sorozatunkat.

Missziónk a kisüzemi sör sokszínűségének a bemutatása minél szélesebb rétegeknek. Fontosnak tartjuk, hogy a kraft sörök világára fogékony sörfogyasztókat izgalmas szakmai tartalommal lássuk el, hiszen az ő tudásuk növekedése piacunk fejlődésének egyik kulcsa. Ennek érdekében a megújult weblapunkon a jövőben folyamatosan szeretnénk szakmai cikkekkel, podcastekkel és videókkal bombázni titeket. Valamint, a már most is működő bárjainkban (MONYO Tap House és MONYO Grand), nagyobb hangsúlyt fektetünk olyan szakmai események és kóstolókat rendezésére, amelyek még szélesebb körben tudják népszerűsíteni a kraft sört. S ez csupán csak néhány abból a rengeteg célból, amivel nekivágtunk ennek az évnek…

MONYO Brewing Co.

A fejleményekről folyamatosan tájékoztatunk benneteket itt a blogon, Facebookon, Instagramon, vagy a hírlevelünkön keresztül. Egy óriási buli keretében pedig szeretettel várunk titeket az új üzem megnyitóján, ami előreláthatólag 2020. utolsó negyedévében lesz esedékes. Tartsatok továbbra is velünk!

A sör nem játék, minden más igen!

köszönettel,
Németh Antal
alapító és társtulajdonos,
MONYO Brewing Co.

Fotók: Talabér Géza (Bortársaság), Sebestyén László (Forbes.hu)